Vaak gestelde vragen

Heeft u nog vragen? Contacteer ons vrijblijvend!

Hoeveel kost een behandeling?

Wij laten u steeds eerst op consultatie komen. Zo kunnen we een correcte en volledige diagnose stellen en samen met u bekijken wat de beste behandeloptie is. Deze consultatie duurt een half uur en kost € 75,- euro. Hiervan wordt circa 30% terugbetaald via de basisverzekering, afhankelijk van het aantal genomen foto's.

Na de eerste consultatie kunnen we de kosten voor de behandeling aangeven. Die kosten variëren meestal van € 265,- tot € 770,- euro per tand of kies, maar uitzonderingen naar boven of beneden zijn mogelijk, afhankelijk van de complexiteit van het probleem. Hiervan wordt 25% tot 40% van terugbetaald via de basisverzekering afhankelijk van het type behandeling en aantal kanalen.

Voor alle duidelijkheid willen wij u laten weten dat niet iedere verrichting door de basisverzekering wordt vergoed.

Er worden geen kosten in rekening gebracht als u een geplande afspraak minimaal één werkdag van tevoren wilt wijzigen. Als u daarna (dus binnen 24 uur) uw afspraak wilt wijzigen, brengen we de voor u gereserveerde tijd in rekening. Laat ons dus zo spoedig mogelijk weten als u een afspraak moet verzetten.

Waarom moet ik eerst op consultatie komen?

Als u als patiënt naar onze praktijk verwezen wordt, dan is dit meestal omdat de behandeling complexer is dan verwacht of dat er andere factoren zijn die de behandeling bemoeilijken. Daarom willen we eerst kijken of de tand wel nog te behandelen valt, hoeveel tijd we moeten voorzien, wat de alternatieven zijn en wat de vervolgstrategie is voor het verdere behoud van de tand. Door al deze factoren zit er een grote variatie in tijdsduur en kostprijs van de behandelingen en daarom vinden we het belangrijk om u hierover in te lichten, zodat u een gefundeerde keuze kan maken.

Wat is een endodontoloog?

Een tandarts-endodontoloog is een tandarts die zich heeft gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen, de behandeling van tandletsels en verder alles wat met de zenuw van uw tanden en kiezen te maken heeft. Na de gewone tandartsenstudie, die zes jaar duurt, heeft de tandarts-endodontoloog een vervolgopleiding afgerond.


Doet een endodontologische behandeling pijn?

De behandeling wordt uitgevoerd onder lokale verdoving en zal in de meeste gevallen pijnloos verlopen. Bij hevige ontstekingen kan het echter zijn dat er extra verdoofd moet worden of dat het pijnlijk blijft. Desnoods wordt er dan in meerdere zittijden gewerkt.

Hoelang duurt een behandeling?

De tijdsduur van een behandeling hangt vooral af van het aantal kanalen en van de moeilijkheidsgraad van de behandeling.

De meeste behandelingen duren tussen 1u en 2u en worden in één zittijd afgewerkt.

Sommige behandelingen (o.a. herbehandelingen, verwijderen van instrumenten, verkalkte kanalen, …) vergen echter meer tijd. Dikwijls zal er dan nog een 2de zittijd nodig zijn.

Na de behandeling, wat dan?

De levensduur van uw tand of kies is gebaat bij een goede vulling of opbouw, direct aansluitend aan de kanaalbehandeling. In de meeste gevallen zullen we dan ook meteen zo’n vulling of opbouw maken. Wanneer een kroon noodzakelijk is, is het belangrijk om na de behandeling verdere afspraken hiervoor met uw eigen tandarts te maken.Uw tandarts ontvangt van ons een verslag van uw behandeling, samen met de röntgenfoto’s die gemaakt zijn.

Ga ik achteraf pijn hebben?

Na de behandeling kan wat napijn optreden. Deze duurt meestal niet lang (een paar dagen) en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken. Wij lichten u na de behandeling steeds in over de te verwachten klachten. Indien er zich na de behandeling blijvende pijn blijft voordoen, kan u ons altijd contacteren, zodat we naar een verdere oplossing kunnen zoeken.